Forum

Belangrijk! Op dit forum kan je discussiëren, je mening geven, grappen maken,... Het is niet de plaats om mensen uit te schelden, te beledigen, racistische of andere kwetsende opmerkingen te maken. Ongepaste reacties worden verwijderd. Bij herhaalde inbreuk wordt de schrijver uit dit spel verwijderd.

Pronoweb Forum > Lagere reeksen > YB SK BEVEREN

YB SK BEVEREN

William 11/08/12 09:55

DE NAGEL OP DE KOP

Zultse VV, Oud-Heverlee en Red Star Waasland pronken met andermans veren

Vanavond wordt voor het eerst in ruim vijf jaar weer eersteklassevoetbal gespeeld op de Freethiel. Ik heb er gemengde gevoelens bij. In mijn eerste seizoen als voetbalverslaggever van deze krant maakte ik van nabij de opgang van de Waaslanders mee. De Klapperstraat was in 1979 de hoofdstraat van het Belgi
sch voetbal. Daar werd de landstitel gevierd en was FC Barcelona te gast. FC Barcelona, niet Ekranas, Videoton of FC Aktobe. En niet in de derde voorronde, maar in de halve finale van de Europacup.

Dit zijn helaas andere tijden. Op de Freethiel voetbalt niet langer KSK Beveren, maar Waasland-Beveren. Een fusieclub, zoals in Leuven, Waregem en op het Kiel. 'Traditionsvereinen', zoals de Duitsers dat zeggen, die gered werden door samen te smelten met kleinere clubs uit de omgeving.

KV Red Star Waasland-Beveren, Zulte Waregem, Oud-Heverlee Leuven: afschuwelijke namen. Niet alleen voor een kop in de krant, maar simpelweg voor een voetbalclub. In Leuven gaat het de goede kant uit: OH Leuven. Nog een paar seizoenen en het is Leuven. Zoals Germinal Beerschot weer heet zoals het moet: Beerschot.

De media zullen helpen bij dit proces: Red Star is al overal weggevallen en in titels is het nu al W.-Beveren. De rest doen de supporters. Geen zinnig mens roept 'Komaan Waasland-Beveren'. Het ontneemt de kreet zijn kracht. 'Komaan Beveren', staat ergens voor. Het roept de geest van Jean-Marie Pfaff, Freddy Buyl, Robert Rogiers, Jean Janssens en Marc Baecke weer op.

Weg ook met dat groen in het shirt aan de Gaverbeek, de kleurenkakofonie van de shirts van OHL en de rode streepjes in de sjaals van Waasland-Beveren. Op het Kiel is alles gelukkig weer paars en wit. Weg ook met die lelijke nieuwe logo's. Een rode ster tussen twee leeuwen. Waar halen ze het vandaan?

Jammer voor Red Star Waasland, Zultse VV, Oud-Heverlee en Germinal. Clubjes die beter geleid werden dan hun grote buren en topvoetbal in de regio (weer) mogelijk maakten. In de geschiedenis van het voetbal zijn ze slechts een voetnoot, omdat ze geen verleden hebben en geen toekomst hadden. SK Beveren staat voor twee landstitels en twee bekers. SV Waregem roept meteen de herinnering op aan de Europese uitschakeling van AC Milan op 11 december 1985 (iedere wat oudere voetballiefhebber kent de datum nog uit het hoofd) en Beerschot, dat is Rik Coppens, Emmanuel Sanon en Juan Lozano.

Waasland-Beveren, de naam zegt geen mens in het buitenland ook maar iets. Je hebt handen en voeten nodig om uit te leggen dat dit de roemrijke club is die ooit Valencia, Athletic Bilbao en Inter Milaan uit de Europacup stootte. Je devalueert op die manier je eigen merk en je pronkt bovenal met andermans veren.

Zeker in het geval van Waasland-Beveren. Het oude SK Beveren leeft immers voort. In vierde provinciale. Met de authentieke kleuren en het echte logo en met telkens vijfhonderd supporters rond het veld. Een splitsing waar het bestuur van de fusieclub zelf verantwoordelijk voor is. Door aan die rode ster en de symboliek die erachter zit vast te houden.

Al die fusies waren eigenlijk niet meer dan bestuursiwssels. De leiding van de kleinere club nam plaats in de bestuurskamer van de 'Traditionsverein'. Bij een nieuwe voorzitter haalt toch ook niemand het in zijn hoofd de naam van de vereniging te wijzigen?

Op een nieuw logo en aangepaste naam na bleef bij deze clubs alles bij het oude. De hoofdkleuren, het stadion en de supporters veranderden niet. Integendeel, op die supporters -die de kleinere club niet had en nooit zou hebben- wordt de nieuwe ploeg gebouwd. Uit respect voor de aanhang moet alles blijven zoals het was.

Een voetbalclub, dat zijn immers haar supporters. Niets meer of minder. Omdat ze er waren en er altijd zullen zijn. Wat van spelers, trainers en bestuursleden niet kan worden gezegd. De nieuwe namen tonen dat de bestuurders zich belangrijker wanen dan de fans.

De voetbalbond kan ook een steentje bijdragen door deze clubs hun oorspronkelijk stamnummer terug te geven. 4068 en 5381, dat is toch niets voor een eersteklasser? Kortom,back to the future. 'Komaan Beveren'.

William 11/08/12 09:59

Bovenstaand artikel van François Colin, Het Nieuwsblad

Iets waar veel waarheid in zit

KOMAAN ESKABEE

gaverboy 11/08/12 21:28

we are beveren eskabee forever (4de provenciale oost-vlaanderen)

theewke 11/08/12 23:04

er is maar 1club in het waasland en dat is K.S.C.LOKEREN !!!!!!

gaverboy 14/09/12 20:19

hahahaha nu ook nie overdrijven theewke :)))

Senne282 15/09/12 17:54

KSCL !

SKB001 22/09/12 17:45

lokeren en gent stellen niets voor. Ze mogen hun palmares zelfs samenleggen, ze komen nooit of te nooit aan het palmares van SKB. Geel-blauw is en blijft de beste Oostvlaamse voetbalclub aller tijden, onthoudt dat maar goed.

theewke 29/09/12 22:15

verleden tijd!!!